sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Velho ja oppilas

Kaunis katsella ja kutittelee sopivasti lukijan mielikuvitusta. Niistä elementeistä on tehty yksi viime vuoden parhaista uutuusmangoista, Kore Yamazakin Velhon morsian.


Velhon morsian (Mahoutsukai no yome / 魔法使いの嫁)
Tekijä: Kore Yamazaki
Julkaisija: Punainen jättiläinen
Suomennos: Antti Valkama
Hinta: 6.90€
Luettu: 1/6+


Mystinen maailma ihmisten tuolla puolen 

Punaisen jättiläisen vuoden lopulla julkaisema viime hetken uutuus viehättää heti ensi selailusta.
Nuori tyttö on menettänyt elämässä aika lailla kaiken elämänhaluaan myöten. Jollain tapaa hän on päätynyt omalla polullaan kotoaan Japanista kauas Lontooseen, jossa hän on huutokaupattavana. Pian myös ostaja ilmestyy, mistä Chisen tarina vasta kunnolla alkaa.



Vaikka huutokaupatuksi tulemisen voisi luulla olevan paljon kokeneellekin se viimeinen pisara, käy Chisellä tuuri. Hänet ostaa itselleen velho, joka kertoo nimekseen Elias Ainsworth. Samalla magian taitaja ilmoittaa tekevänsä tytöstä oppilaansa - sekä morsiamensa. Tästä alkaa tutustuminen maailmaan, joka tavallisesti on ihmisten ulottumattomissa. Maailmaan, jossa elävät keijut, lohikäärmeet sekä monet muut olennot ja jossa kissoillakin on oma valtakuntansa.


Taiten toteutettu miljöö

Kore Yamazaki on ottanut sarjaansa varten selvää lukemattomasta joukosta eurooppalaisia taruolentoja ja mytologioita ja nivonut niiden avulla kasaan elävän sarjan alun. Tekstissä vilisee erilaisia kummia sanoja sekä kasvien nimiä. Tätä sarjaa kääntäessään suomentaja on saanut olla tarkkana. Käännöksen tehoa lisätäkseen julkaisija myös leikittelee erilaisilla fonteilla sen perusteella, mikä olento puhumisen hoitaa. Tehokeino on toimiva sekä silmään kaunis, kuten Yamazakin taidekin.



On mukavaa lukea vaihteeksi mangasarjaa, jossa taruolennot eivät ole japanilaista alkuperää. Vaikka parhaimmillaan yookaiden parissa on viihtynyt paremmin kuin hyvin sellaisia sarjoja kuin Kitaro ja Inuyasha lukiessa, tuntuu Velhon morsian erilaisen mytologisen lähestymistapansa vuoksi tuoreelta. Kun vahvaan tapahtumaympäristöön lisätään etenkin Eliasin hahmon ympärille luotu mystisyys, ei sarjaan oikein voi olla koukuttumatta.

Velhon morsiamen ensimmäinen osa keskittyy vasta esittelemään rikasta miljöötä. Keskiöön nousevat Yamazakin luoman maailman taikuuden lajit sekä joukko erilaisia taruolentoja. Päähenkilön ja tämän huutokaupassa ostaneen velhon menneisyydet jäävät vielä suurimmaksi osaksi pimentoon.
Varsinkaan velhosta ei vielä paljonkaan kerrota, joten lukijalle jätetään paljon nälkää jatkaa myös sarjan seuraaviin osiin.

Kun vahvaan aloitukseen lisätään sivutolkulla kauniita piirroksia, voi Kore Yamazakin todeta osaavan hommansa hyvin. Parhaimmillaan Yamazakin kuvitus on tunnelmallisissa taikuuteen liittyvissä kohtauksissa, sekä Eliasia esittelevissä ruuduissa. Chisen erikoiseen isäntään ja tämän työhön on todellakin panostettu joka saralla.



Vuoden 2016 loppupuolisko oli Suomessa vahvojen fantasiamangojen aikaa ja Velhon morsian pitää huolen siitä, että sama meno jatkuu vielä tänäkin vuonna. Sarjaa on julkaistu japaniksi tähän mennessä kuuden pokkarin verran, joten sen äärellä pääsee käymään mukavasti pitkin vuotta, kun vain malttaa odottaa seuraavan osan ilmestymistä.Ongelmaksi nouseneekin odottelu, sillä kaunista ja tunnelmallista sarjaa voisi lukea kerralla useammankin pokkarin verran. Julkitullessaan sarjan suomennosuutinen oli melkoinen yllätys, mutta ei voi valittaa kun lukijahan tässä voittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti