lauantai 4. maaliskuuta 2017

Mangaa maaliskuuhun

Taas yksi kuukausi vaihtui toiseen ja uusi uutuusmangan kierros kierähtää tämän blogin esiteltäväksi. Maaliskuu tarjoaakin mukavasti jotain uutta, jotain tuttua ja sokerina pohjalla jotain harvinaisempaa.

Ennen varsinaisia uutuuslistauksia on vielä hyvä palata sen verran helmikuuhun, että huolimatta Ivrean ympärillä velloneesta salaperäisyydestä, sai kustantaja aivan kuun lopussa kauppoihin Aoha Riden viidennen sekä Anotherin kolmannen osan. Valitettavasti maaliskuussa ei Ivrealta uutta ulos pukkaa, mutta odotellessahan voi ottaa vaikka uusintakierroksen jo ilmestyneistä pokkareista.



JATKUVAT SARJAT

Orion 5, Yoshihiro Takahashi, 3.3. (Punainen jättiläinen)
Lindbergh 4, Ahndongshik, 24.3. (Sangatsu Manga)
7 kuolemansyntiä 4, Nakaba Suzuki, 24.3. (Sangatsu Manga)
Trinity Blood 19, Kiyo Kyojyo & Thores Shibamoto, 31.3. (Sangatsu Manga)

Edellä esitellyn keskeneräisten sarjojen listan ehdoton helmi on kuluvan kuun viimeinen päivä julkaistava Trinity Bloodin 19. osa. Edeltävän pokkarin ilmestymisestä on ehtinyt vierähtää jo yli puoli vuotta, joten sarjan ystäviä sen ilmestyminen varmasti lämmittää jo itsessään. Sen lisäksi nämä harvemmin julkaistavat sarjat tuovat mukavasti väriä kauppojen hyllyille, kun useammin ilmestyvien sarjojen rinnalta löytää harvinaisempaakin herkkua.

Trinity Blood on tässä päässä näppäimistöä lähdössä luettavaksi aivan alusta saakka, joten aivan hetkeen uutuuspokkari ei vielä tule ajankohtaiseksi, mutta ehdoton poiminta maaliskuun loppupuolen kauppareissulla on 7 kuolemansynnin neljäs osa. Kolmas pokkari hieman tasasi kahden ensimmäisen osan tykitystä, mutta jatkoi silti sen verran vahvasti eteenpäin, ettei neljättä kauaa malta omasta hyllystä erossa pitää.


ALKAVAT SARJAT

Ace - Musta vaeltaja 1, Kyoukorin, 17.3. (Sangatsu Manga)

 
Maaliskuussa saadaan viimein vuoden ensimmäinen uutuussarja luettavaksi, mikäli kustantajan pelimerkit pysyvät positiivisina, eikä painokone kosahda saatika jakeluauto simahda. Monen monista kissamangoistaan tunnetun Neko Punch -lehden sivuilta ponnistaa myös tämäkin sarja, Ace - Musta vaeltaja, jonka kanssa saman lehden sivuilta myöskin suomijulkaisuun on ponnistanut aiemmin Neiti Koume, tiikeriraita.

Kaikenkarvaisia koiria onkin julkaisukalenteriin mahtunut viime aikoina varsin paljon, joten kissarakkaat mangan ystävät tervehtinevät ilolla tätä uutuutta. Mustan vaeltajan nimikkokissa Ace on on kulkuri, jolla pysyvää kattoa ei pään päällä ole. Tassut vievät milloin minnekin ja vastassa on aina uusia tuttavuuksia, joiden tapaamisesta tämä neliosainen uutuus rakentuu, sekä hyvässä että vähemmän hyvässä.

Jää nähtäväksi, millä tavalla tämän uusimman kissamangan vetovoima vertautuu muihin, mukavan lämminhenkisiin, kissasarjoihin, kuten mainittuun Neiti Koumeen sekä Chi's Sweet Home -sarjaan, mutta uutuus on aina uutuus ja otetaan ilolla vastaan.

KUUKAUDEN ULKOMAINEN

Mitä tulee englanniksi julkaistavaan mangaan, on maaliskuun aikana hyvä tarttua yhä ajankohtaiseen Fukushiman ydinvoimalaonnettomuuteen.

Ichi-F: A Worker's Graphic Memoir of the Fukushima Nuclear Power Accident, Kazuto Tatsuta, 7.3. (Kodansha)



Vuoden 2011 maaliskuussa Japanin lähettyvillä tapahtui voimakas maanjäristys, joka aiheutti hyökyaallon, jota puolestaan seurasi Japanin kolmanneksi atomipommitukseksikin kutsuttu Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus. Osa voimala-alueen reaktoreista ei kestänyt alueelle päässeiden tulvavesien aiheuttamaa kuormitusta. Seurauksena oli ympäri maailmaa sydämen tykytyksiä aiheuttanut ydinonnettomuus, jonka vuoksi monet maat muokkasivat energiastrategioitaan, ydinvoimakriitikot helistelivät sanallisia sapeleitaan ja mitähän kaikkea vielä.

Sopivasti kuusi vuotta onnettomuuden jälkeen Kodansha julkaisee englanniksi palkitun Fukushimasta kertovan sarjakuvan Ichi-F: A Worker's Graphic Memoir of the Fukushima Nuclear Power Accident. Kuten sarjakuvan pitkästä nimestä voi jo lukea, on sarjakuvan tekijällä Kazuto Tatsutalla omakohtaista kokemusta onnettomuudesta, ja etenkin sen jälkien siivoamisesta ydinsäteilyllä kyllästetyllä voimala-alueella. Sarjakuvaa lukevien kansanosien iloksi Tatsutalla on myös sarjakuvan tekoon vaadittavia kykyjä ja näin ajankohtaiseen aiheeseen paneutuminenkaan ei vaadi omalta mukavuusalueelta poistumista, vaan livahtaa luettavaksi mukavasti osana harrastusta. Yli 500-sivuisessa teoksessa riittääkin luettavaa, minkä parissa harrastella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti