maanantai 31. lokakuuta 2016

Keveää tieteisrakkautta

Tasaisen muutaman pokkarin kuukausitahdin julkaisuissaan saavuttanut Ivrea julkaisi kesän ja syksyn aikana tutulta tekijältä uutta materiaalia, kun Kayorun sarja Rakastunut robottiin näki suomenkielisen tulemisensa.


Rakastunut robottiin (Zettai Renai Program / 絶対恋愛プログラム)
Tekijä: Kayoru
Julkaisija: Ivrea
Suomennos: J.J. Pensikkala
ISBN: 978-84-16672-72-1
Luettu 2/2
Hinta: 6.95€ 

Mariko on nuori lukiolainen, jonka elämän täyttävät opiskelun ohessa töissä käynti sekä nuorempi pikkuveli. Isä tekee työtään kaukana kotoa ja äiti on menehtynyt jo vuosia aiemmin. Sitten eräänä iltana Mariko löytää roskakasaan lysähtäneen nuorukaisen Koutan, joka pian osoittautuu androidiksi. Pian jopa Marikon tunteet alkavat tulla osaksi kuviota, mutta miten rakkaus on mahdollinen ihmisen ja koneen välillä?

Kayorun Rakastunut robottiin -sarjan nimikkotarina ottaa lähtökohdakseen science fictionin, kun rakkaustarinan toinen osapuoli onkin robotti. Mutta valittu teema on osoittautuu nopeasti varsin pinnalliseksi, sillä tosi asiassa Rakastunut robottiin noudattaa täysin samaa kavaa kuin lukuisat muutkin mangan parissa luetut rakkauskertomukset.

Syvellisempi pohdinta esitetyn monisyisen ongelman ympärillä jätetään täysin käyttämättä hyväksi. Toiminnoiltaan, rakenteeltaan ja voimiltaan Kouta-androidi muistuttaa vahvasti esimerkiksi Naoki Urasawan Astro Boy -tulkinnan Pluton monia poikkeuksellisen kyvykkäitä robotteja, mutta Kayoru ei omassa sarjassaan kerro edes sitä, mistä päähenkilöandroidi pöllähti paikalle. Mikäli sarjan nimi ja viitteet scifiin saivat kiinnostumaan, kuinka nykymanga hoitaa shojosarjoissa tieteistarinoinnin, ei Rakastunut robottiin ole oikea sarja sitä selvittämään. Jos taas haluaa tutun annoksen romantiikkaa, niin ollaan jo lähempänä sarjan antia lukijalle.

Aiemmin Kayorulta on ilmestynyt suomeksi vuonna 2014 Kiiluvat kulmahampaat sekä aiemmin tänä vuonna Muotiunelmia. Molemmat aiemmista julkaisuista ovat olleet yhden pokkarin mittaisia lyhyiden tarinoiden kokoelmia. Rakastunut robottiin on tekijänsä ensimmäinen pidempi julkaisu kahdella pokkarillaan ja tästä Kayoru jaksaa olla ylpeä kertoessaan julkaisun taustoja ja muita kuulumisiaan pokkareiden tekijän äänelle tarkoitetuilla palstoilla.

Epäilemättä numerointi oman työn kyljessä on yksi sarjakuvataiteilijan unelmista, ja saavutuksesta kaikki kunnia Kayorulle. Mutta tässä tapauksessa kahden osan mitta ei tarkoita kahta osaa kannesta kanteen saman tarinan parissa. Ensimmäisessä osassa julkaistaan myös tarina Ennalta määrätty ensirakkaus ja toisessa tarinat Olen kokonaan sinun sekä Muusikon rakkauskirje. Alla näytekuva ensimmäiseksi mainitusta tarinasta.


Lyhyemmät stoorit vievät sen verta ison loven molemmista pokkareista, että ilman niitä nimikkotarina Rakastunut robottiin mahtuisi yksiinkin kansiin. Japanilaisen kustantajan päätös pilkkoa tarina kahteen pokkariin on eittämättä rahan sanelema, mutta voi siinä hahmottaa ripauksen symboliikkaakin. Kymmenisen pokkaria ennen tätä sarjaa julkaissutta Kayorua on haluttu ehkäpä kiittää työstä jota hän on tehnyt Shogakukanille ja Sho-Comi -lehdelle, jossa hänen töitään on julkaistu. Sittemmin Kayoru on toki tehnyt pidempääkin sarjaa kuin Rakastunut robottiin, joka alunperin on julkaistu vuonna 2012.

Kayorun piirrokset muistuttavat monin paikoin kuuluisamman shojomangaka Arina Tanemuran (suomeksi tuttu esimerkiksi sarjoista Full Moon wo Sagashite ja Time Stranger Kyoko) taiteen. Tämä ei loppujen lopuksi olekaan mikään yllätys, sillä ennen omaa uraansa Kayoru toimi Tanemuran assistenttina. Erityisesti Kayorun tapa piirtää hahmojen silmät on kuin suoraan Tanemuralta.


J.J. Pensikkalan käännös on totuttua Ivrean tasoa vailla suuria notkahduksia, mutta toisaalta ilman sen kummempia oivalluksiakaan. Joitain aiempiakin kustantajan lyhyitä shojosarjoja vaivannut julkaisujen nimien kömpelyys on ainoa enemmälti häiritsevä käännöksen osa. Rakastunut robottiin on nimenä kankea, mutta sarjana onneksi hieman vetreämpi. Se ei tarjoa mitään, mitä ei suomeksikin olisi luettu jo useaan otteeseen, mutta toisaalta tekijä osaa hoitaa valitsemansa tontin hyvin. Rakastunut robottiin on siis kaikin puolin tuttu tapaus, eli jos aiemmat Ivrean lyhyet shojojulkaisut ovat kelvanneet, niin mikset myös tämäkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti