lauantai 1. lokakuuta 2016

Lokakuun 2016 mangatarjonta

Syksy on jo alkanut ja kalenteri näyttää vuoden kymmenennen kuukauden ehtineen jo tänne. Seuraavaksi lyhyt katsaus siihen, mitä kaikkea lokakuu tuo tullessaan suomennetun mangan saralla.

Ilmestymisajat ovat kustantajien omiin arvioihin pohjaavia, enkä osaa tietenkään sanoa pitävätkö ne kutinsa. Sarjakuvienkin tekijät ovat vain ihmisiä ja koneet voivat mennä rikki, joten viivästyksiä voi sattua. Mutta toivottavasti näin ei käy ja seuraavat mangat saadaan kantaa kaupasta kotiin jos mieli tekee.

Mutta myönnetään nyt heti alkuun, ettei lokakuun mangatarjonta ole sieltä laajimmasta päästä. Sen suhteen on tainnut käydä kustantajillekin kuten myös meille tavallisille ihmisille. Harva kun nostaa lokakuuta niiden suosikkikuukausiensa joukkoon. Mutta kyllä myös syksyn keskelle mahtuu jotain hienoa ja kaunista.


KESKENERÄISET SARJAT

Aoha Ride 3, Io Sakisaka, ilmestyy lokakuun aikana. (Ivrea)

Titaanien sota 10, Hajime Isayama, 14.10. (Sangatsu Manga)

Tokyo Ghoul 4, Sui Ishida, 14.10. (Punainen jättiläinen)

Vahtikoirat 3, Sora Hoonoki, 7.10. (Sangatsu Manga)


Lokakuussa jatkoa saa vain neljä eri mangasarjaa, kolme Tammen mangakaksikolta ja yksi Suomessa haarakonttoriaan pitävältä Ivrealta. Mutta vaikka jatkuvat sarjat eivät lukumäärällisesti päätä huimaakaan, niin kyllä kelpo luettavaa silti löytyy. Tokyo Ghoul on jatkanut kiinnostavalla linjalla mielenkiintoisen alun jälkeen ja Aoha Ride ei pettänyt toisessakaan osassa. Titaanien sodan taso puolestaan on hieman heilahdellut pokkareiden välillä, mutta sarjan salaisuudet jaksavat kiinnostaa edelleen.

Ja vaikka valikoimassa onkin vain neljä pokkaria, ovat ne toisiinsa nähden hyvin erilaisia. Vaikka toisinaan sitä huomaakin katselevansa valikoimia kieli pitkällä aidan toiselle puolelle Pohjois-Amerikkaan, niin hyvä se on taitaa suomenkin kieli.


ALKAVAT SARJAT


 

 Titaanien sota - Levin tarina 1, Hikaru Suruga & Gun Snark, 21.10. (Punainen jättiläinen)

Kymmenes osa Hajime Isayaman Titaanien sotaan ei ole lokakuun ainoa annos jättimäisten titaanien terroria. Sangatsu Manga aloittaa vain viikon pääsarjan kymmenennen osan ilmestymisen jälkeen Titaanien sodan esiosan Levin tarina, jonka on piirtänyt Hikaru Suruga ja joka perustuu Gun Snark -nimimerkin visual noveliin. Kaksiosainen uutuus tunnetaan hyvin myös sen englanninkielisellä nimellä Attack  on Titan - No Regrets.

Levin tarina seuraa sarjan nimenkin mukaisesti tiedustelujoukkojen kapteenin Levin elämää aikana ennen kolossititaanin ilmestymistä kurkkimaan yli ihmisten suojamuurien ja Erenin, Arminin ynnä muiden seikkailun alkamista. On hienoa huomata, että riskillä ja varsin suurin epäilyksin aloitettu Titaanien sota poikii suomeksi jo näitä spinoffejakin. Tästä kai voisi päätellä, että aivan huonosti pääsarja ei meilläkään ole myynyt. Lokakuun uutuuksista Levin tarina on ainakin täällä varma lisä mangahyllyyn.


 

Kummituskokelas 1, Emi Ishikawa, 14.10. (Sangatsu Manga)

Kuun puolessa välissä ilmestyy jälleen yksi uutuus lokakuuhun. Kaksiosaisessa Sangatsu Mangan shojosarjassa seurataan, kuinka kiltti ja hiljainen Hikaruko onnistuu ihmisten säikyttelyssä opetellessaan kunnon kummituksen tavoille. Etukäteen varsin tuntematon sarja jatkaa lyhyiden shojosarjojen kavalkadia, jonka kautta suomeksi ollaankin viime vuosina saatu tutustua monenmoiseen. 
Sherlock 1: Vaaleanpunainen kuolema, Jay, 28.10. (Punainen jättiläinen)

Ehkä yksi vuoden erikoisimmista mangauutuuksista nähdään aivan kuun lopussa, kun brittiläisen Uusi Sherlock -tv-sarjan mangasovitus ilmestyy luettavaksi kotokielellä. Vuonna 2012 alkaneen mangasovituksen ensimmäinen osa kertoo tv-sarjan ensimmäisen kauden tarinan yksissä kansissa, eli monelle uutuus voikin olla jo varsin tuttu tapaus. Sarjakuvaan kannattanee silti tarttua, jos ei muuta niin nähdäkseen, kuinka hyvin Jay on saanut ikuistettua paperille pääosan esittäjä Benedict Cumberbatchin kasvot. Ensimmäisen osan kansi antaakin siitä jo vahvan viitteen.

Niin ja miksikö Sherlock tuntuu niin erikoiselta tapaukselta? Arthur Conan Doylen kuuluisaakin kuuluisamman Sherlock Holmesin suosittu uusi tulkinta nykyaikaan siirrettynä on vielä keveästi tulkittu uudelleen japanilaisten voimin sarjakuvana. Harvalla uudella sarjalla on tällainen lähtökohta, mutta toisaalta se nostaa odotuksetkin varsin korkealle. Mutta pian saamme nähdä.


PÄÄTTYVÄT SARJAT

Loppuvien sarjojen kohdalla tuleva lokakuu on vielä hiljaisempi kuin alkavien puolella. Vain yksi sarja päättyy, mutta tätä tapausta voikin pitää varsin merkittävänä paaluna suomalaisessa mangan julkaisussa.

 

Weed 60, Yoshihiro Takahashi, 7.10. (Punainen jättiläinen)

Ensi kuussa päättyy nimittäin Yoshihiro Takahashin sarja Weed. Kuudenkymmenen pokkarin mittaiseksi venynyt kertomus oikeamielisistä koirista ja näiden moninaisista taisteluista ilahdutti suomalaisia Ginga-universumin faneja noin viiden vuoden ajan. Vuonna 2010 Hopeanuolesta alkunsa saanut Takahashin sarjojen julkaisu ei kuitenkaan pääty vielä tähänkään, vaan jatkumo tulee ottamaan seuraavan askeleen jo lähitulevaisuudessa.

Suomessa huiman läpimurron tehneistä Takahashin sarjoista Weed ei ehkä nouse korokkeen korkeimmalle kohdalle, mutta on sekin parhaimmillaan tarjonnut useita mukavia lukuhetkiä sekä julmiakin koirakohtaloita. Kuten mainittiin Levin tarinankin kohdalla, lämmittää Weedinkin menestys, sillä alkuun suunnitelmissa ei ollut mittavan sarjan julkaisu kokonaan. Mutta suosiota riitti, kolikoita kilisi, ja niin saatiin Ginin pojan nimikkokertomus kokonaan Suomeen.


KUUKAUDEN ULKOMAINEN

Pohjois-Amerikan mangamarkkinoilla japanilaista sarjakuvaa tuuttaa tuttuun tapaan huimia määriä piskuisen Suomen tarjontaan verrattuna. Se on luonnollista, eikä tässä blogissa ole tarkoituksena käydä tuota suota ruotimaan. Kuitenkin yksi nosto nousee ylitse muiden Atlantin takana lokakuussa.


 

Super Mario Adventures, Kentaro Takenuma & Charlie Nozawa, 11.10. (VIZ)

Muistaako joku vielä 1990-luvulla julkaistun Nintendo-lehden, jonka saattoi tilata kätevästi kotiinsa, ja josta pystyi lukemaan videopelivinkkejä aikana ennen internetiä? Sama lehti julkaisi pelineuvojen ohella myös paljon sarjakuvaa. Sarjakuvat perustuivat Nintendon peleihin ja enimmäkseen ne olivat laadultaan heikkoja ja alkuperältään amerikkalaisia. Suomen Nintendossa julkaistut sarjat olivat peräisin Nintendo Comics System- ja Nintendo Power -lehdistä.

Mutta kaksi poikkeusta vahvistaa tässäkin tapauksessa säännön. Lehden muuta sarjakuvatarjontaa paremmin onnistui tuolloin kaksi lehden sarjaa, molemmat vieläpä mangaa! Ja suomeksi - 90-luvulla! Mutta takaisin asiaan. Jo viime vuonna amerikkalainen VIZ-kustantamo julkaisi Nintendossa julkaistun Shotaro Ishinomorin Zelda-sarjakuvan A Link to the Past yksissä kansissa ja tarjosi meille suomalaisillekin tavan lukea sarjan loppuun, se kun jäi Suomen Nintendossa kesken.

Samoin jäi kesken nyt yksissä kansissa julkaistava Super Mario Adventures. Onhan tämän voinut englanniksi hankkia jo hyvän aikaa - siis jos takataskussa sattuu olemaan muutama rippunen onnea, jotka raaskii laittaa mangan ostoon ja jo kauan loppuunmyydyn pokkarin etsimiseen. Mutta nyt viimeistään kaikki Mario-fanit ja nuoruutensa sarjakuvilla nostalgisoimaan haluavat saavat mitä kaivattu on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti