tiistai 1. marraskuuta 2016

Marrasmangat 2016

Lokakuu jo loppui ja on aika Harakan varpaiden toisen kuukausikatsauksen! Marraskuu tarjoaa kustantajilta edelliskuuta laajemman kattauksen mangaa, joten vilkaistaanpa taas, mitä jatkuvaa, alkavaa ja loppuvaa tässä kuussa nähdään.

Julkaisujen päivämäärät ovat kustantajien itsensä ilmoittamia ja muutokset ovat taas mahdollisia. Mutta toivotaan tähtien olevan suosiollisia sarjakuvien ystäville ja seuraavat mangat kauppojen hyllyillä nähdään.

JATKUVAT SARJATAoha Ride 4, Io Sakisaka, ilmestyy marraskuun  aikana. (Ivrea)

Maaginen suklaapuoti 14, Rino Mizuho, 4.11. (Sangatsu Manga)

Kuroshitsuji - Piru hovimestariksi 23, Yana Toboso, 18.11. (Punainen jättiläinen)

One Piece 80, Eiichiro Oda, 25.11. (Sangatsu Manga)

Akame 4, Yoshihiro Takahashi, 25.11. (Punainen jättiläinen)

Marraskuu tarjoaa jatkuvien sarjojen taholta oikein mukavan viiden koplan. Eiichiro Odan One Piece pyristelee vihdoin irti hieman liian pitkäksi venyneestä Dressrosan tarinankaaresta ja veikeiden piraattiemme edessä odottavat jo uudet tuulet. Tätä onkin odotettu, voisi joku sanoa, vaikka missään nimessä Dressrosan meininki ei huonoa sarjakuvaa ollut.

Kaupan mangahyllyjä sulostuttamaan ilmestyy myös kaksi harvinaisempaa vierasta. Rino Mizuhon Maagisen suklaapuodin neljästoista osa ja Yana Toboson Kuroshitsujin 23. pokkari ovat antaneet odottaa itseään suomenkielisen julkaisutahdin otettua emämaa Japanin kiinni. Makeasti nimetyn shojosarjan edellisestä osasta on ennättänyt vierähtää tovi, kun suklaapuotiin pääsi viimeksi piipahtamaan helmikuun lopulla. Hovimestarin pirulaista sai puolestaan ostaa edellisen kerran toukokuussa.

Näiden harvemmin ilmestyvien sarjojen kohdalla on ilo nähdä kustantajalla olevan kärsivällisyyttä julkaista uusia pokkareita myös verkkaisempaan tahtiin. Toivottavasti lukijoilta löytyy samaa mielen malttia, jotta hitaampikin julkaisutahti pysyy kannattavana.


ALKAVAT SARJAT


 

Lindhberg 1, Ahndongsik, 4.11. (Sangatsu Manga)


 

Orion 1, Yoshihiro Takahashi, 4.11. (Punainen jättiläinen)

Heti marraskuun alkuun saadaan kaksi uutuutta pimeitä iltoja ilahduttamaan. Hyvä että on ehtinyt viimeisen Weed-pokkarin kuva verkkokalvoilta haihtua, kun Ginga-universumi jatkuu paisumistaan uudella Orion-sarjalla.

Jälleen kerran Ouun rauha järkkyy ja sen voimat hajaantuvat. Tässä tilaisuutensa näkee ninjakoirien klaani ja taistelu oikeudenmukaisuuden ja omaneduntavoittelun välillä on taas valmis alkamaan. Orionissa seurataan kolmenkymmenen pokkarin verran Weedin pennun Orionin seikkailuja ja kasvua edeltäjiensä kaltaiseksi urooksi, joten hetkeen ei taaskaan tarvitse pelätä Takahashi-annoksen loppumista kesken.

Orion edustaa marraskuussa niin sanotusti tuttua uutta, sillä sen hankkivat Takahashin koiramangojen fanit varmasti tietävät jo etukäteen, millaista menoa on odotettavissa. Osittain juuri siksi samana päivänä ilmestyvä Sangatsun Lindhberg kutkuttaakin mukavasti. Tuntematonta sarjaa on kyllä ehditty ehdottaakin kustantajalle julkaistavaksi, mutta harvalla taitaa olla käsitystä siitä, mitä sarja pitää sisällään.

Lyhyesti tutustuen Lindhberg vaikuttaa Hayao Miyazakin Tuulen laakson Nausicaästa vaikutteensa ottaneelta. Syrjäiseen maahan sijoittuva ja lentämisen keskiöön nostava sarja ei kuitenkaan vaikuta vertailukohtansa kopiolta, vaan sekä idealtaan että piirroksiltaan piristävänkin omanlaiseltaan. Tällaisia fantasiamangoja ei joka päivä vastaan kävele ja ainakin tahto tykätä sarjasta on suuri. Mutta etukäteen syntyvät mielikuvat eivät vielä kerro mitään todellista sarjasta ja onkin onni, että Lindhbergin julkaisu osuu heti kuun alkuun. 

Another 1, Yukito Ayatsuji ja Hiro Kiyohara, ilmestyy marraskuun aikana (Ivrea)

Kutkuttava marrasuutuus on myös Ivrean neliosainen uutukainen Another. Hyvin kustantajansa aiempien sarjojen, kuten Blood+ ja Uncanny Brains,  kanssa synkkaava koulukauhudraama kertoo tarinaa nuorena kuolleesta Misakista, jonka kuolema oli luokkatovereille ylitsepääsemätön asia, ja johon vaikuttaisi liittyvän jotain erikoista.

Another nostettiin vastikään Barnes & Noble -kirjakauppaketjun B&N Sci-Fi & Fantasy -blogissa esille yhtenä niistä mangajulkaisuista, joihin kannattaa tarttua vaikka normaalisti japanilainen sarjakuva kiinnostaisi vähemmän kuin kilpikonnamaratoonin livelähetykset. Amerikassa yksissä kansissa julkaistu Another on saanut listalla seurakseen muun muassa Shigeru Mizukin Onward Towards Our Noble Deaths -kertomuksen toisesta maailmansodasta sekä mieleltään järkkyneitä tarinoita visioivan Inio Asanon A Girl on the Shoren. Tällainen seura saa kiinnostumaan myös niistä listan tuntemattomista, joten Another on Lindhbergin ohella marraskuun odotetuimpia. 

Hopeasokerimestari ja musta keiju 1, Alto Yukimura ja Miri Mikawa, 11.11. (Sangatsu Manga)

Kuun neljäs uutuus on pitkän kaavan kautta, mutta runollisesti nimetty, Hopeasokerimestari ja musta keiju. Kokonaisuudessaan kahden osan mittainen sarja on Yukimuran tekemä sovitus Mikawan light novelista. Huenolla taiteella varustettu tarina enteilee pientä mutta katsastamisen arvoista lukukokemusta ripauksilla kaunista fantasiaa.PÄÄTTYVÄT SARJAT


 

Susilapset 3, Mamoru Hosoda ja Yu, 4.11. (Sangatsu Manga) 

Valkoinen noita - Jatkosota 2, Naruki Nagakawa ja Pairan, 4.11. (Punainen jättiläinen)


Loppuviinkin sarjoihin on saatu harvemmin ilmestyvä lisä, kun Pairanin ja Naruki Nagakawan Valkoinen noita - Jatkosota saa vihdoin ja viimein toisen osansa. Tammikuusta saakka sitä sai odottaa, mutta viimein tämän myötä Suomen sodat on taputeltu tässä erikoisessa sotahistorian tulkinnassa, jossa hahmojen sukupuolikaan ei ole lukkoon lyöty historiallisilla rajoitteilla.

Ja kannattaa muistaa myös Susilapsien kolmas ja viimeinen pokkari. Haikeansuloisena ja kauniina niin tarinaltaan kuin taiteeltakin sarja on kahden osan jälkeen vuoden parhaimmistoa ja on vaikeaa nähdä viimeisen osan tässä edellisistä poikkevan. Ehdottomasti tämän tekstin kirjoittajan eniten odottama suomenkielinen manga marraskuussa.


KUUKAUDEN ULKOMAINEN

Atlantin takaiset mangajulkaisijat eivät tarjoa marraskuussa suomalaisesta näkökulmasta mitään niin nostalgista kuin edellisen kuun Super Mario Adventures, mutta paljon luettavaa on tietty jälleen tarjolla. Kuukauden poiminnan tarjoavat jälleen VIZ Media sekä Nintendo. 

The Legend of Zelda: Legendary Edition vol. 1, Akira Himekawa, 1.11. (VIZ)

Uusi painos taiteilijakaksikko Akira Himekawan Zeldoja ilmestyy heti marraskuun alkuun ilostuttamaan Nintendon pitkäikäisen pelisarjan ystäviä. Vajaan neljänsadan sivuinen paketti Linkin seikkailuja sisältää kaksi aiemmin erillisinä julkaistua pokkaria uusilla komeilla kansilla sekä värisivuilla höystettynä.

Ensimmäisenä vihreänuttuisen sankarin seikkailuista valokeilaan pääsee alunperin vuonna 1998 Nintendo 64 -konsolille julkaistun Ocarina of Timen mangasovitus. Himekawan sarjakuva on lähes yhtä vanha kuin alkuperäinen pelikin, eli vuodelta 1999.

Akira Himekawa on kahden naisartistin muodostama kaksikko, joka on Suomessa ehkä vielä joillakin muistissa kolmeosaisesta Sangatsu Mangan julkaisemasta Astro Boy -tulkinnasta. Vaikka tuo julkaisu ei mitään sarjakuvakerronnan aatelia ollutkaan, on Himekawan duolla varma ote sarjakuvan tekoon. Viimeistään uuden komeisiin puitteisiin iskostetun painoksen myötä onkin syytä tutustua Zeldaan myös mangamalliin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti