lauantai 20. elokuuta 2016

Kömpelösti rakkaudessa

Aoha Riden päähenkilö on lukion ensimmäistä luokkaa suorittava Futaba Yoshioka. Ensirakkauden yläasteella kokenut Futaba ei ole oikein päässyt vanhasta ihastuksestaan Tanakasta yli edes ajan kuluessa. Lukiossa Futaba kuitenkin tapaa entistä ihastustaan muistuttavan pojan, mikä tuo sekä vanhat muistot että uudet tunteet pintaan. 


Aoha Ride (Aoharaido / アオハライド)
Tekijä: Io Sakisaka
Julkaisija: Ivrea
ISBN: 978-84-16672-71-4
Luettu 1/13
Hinta: 6.95€

Jo jonkin aikaa suomenkielisiä mangamarkkinoita on vaivannut yksi iso puute. Eläin- ja shonenpainotteinen valikoima on jättänyt pidemmät tytöille suunnatut mangasarjat lähes täysin unhoon. Lyhyempiä sarjoja on kyllä julkaistu, mutta puute on ollut tästä huolimatta melkoinen. Viime aikoina ainoa julkaisussa ollut pidempi shojo-sarja on ollut Rino Mizuhon Maaginen suklaapuoti, jota tähän mennessä on tullut kolmentoista osan verran. Olo olikin varsin yllättynyt, kun Ivrea ilmoitti julkaisevansa Io Sakisakan Aoha Riden suomeksi.


Sarjan pituuden ei tietenkään pitäisi olla itseisarvo. Sarjakuvasta puhuttaessa tärkempiä asioita ovat tietysti kuvitus ja tarina sekä se, kuinka nämä lyövät sarjassa yksiin. Silti tieto sarjan pituudesta luo omat odotuksensa, varsinkin kun Aoha Riden mitta kolmetoistaosaisena ei ole kuitenkaan puuduttavan paljon.

Alkujaan Shueisha-kustantamon Bessatsu Margaret -lehdessä julkaistu, ja myös nimellä Ao Haru Ride tunnettu, sarja päättyi Japanissa viime vuoden alussa. Kotimaassaan hyvin myynyttä sarjaa ei ole virallisesti käännetty englanniksi, joten sarjavalinta on näiltä osin perusteltu.

 
Aoha Riden tyylilaji on romantiikka, joka on otettu käsittelyyn realistisella otteella. Tästä sarjasta ei löydy monista shojosarjoista tuttua taikuutta eikä muutakaan yliluonnollista, mikä tekee siitä jälleen tuoreen tuntuisen muun suomennetun mangan parissa. Ainoa kunnollinen vertailukohta sarjalle on Olipa kerran... me, joka niin ikään kuului Ivrean katalogiin ennen kuin sen julkaisu päätettiin jättää kesken.

Toivottavasti Aoha Ride kestää julkaisuna loppuun saakka ja avaa kenties ovia myös muille kaltaisilleen. Vaikka sen asetelma ei eroa lukuisista muista samantyyppisistä sarjoista juuri mitenkään, on Aoha Ride osattu aloittaa varsin vangitsevasti. Io Sakisaka on osannut kuvata päähenkilön tunnemaailman elävästi, eikä olekaan ihme, että hänen sarjansa ovat Japanissa suosittuja. Lukiolaisnuorten haparoivat tunnustelut rakkaudessa saavat lukijan muistelemaan omiakin epäröiviä kokemuksiaan. Mitä toinen miettii juuri hänestä? Mitä hän tarkoitti tuolla?


Pääparin ohella sarjassa seurataan myös muita Futaban ihmissuhteita. Ensimmäisessä osassa ne keskittyvät etenkin päähenkilön ystävyyssuhteisiin, mutta viitteitä solmuista rakkaudessa on jo havaittavissa. Näillä sivuhahmoilla onkin suuri merkitys Aoha Riden lopulliselle onnistumiselle tai floppaamiselle. Jos kaikkien hahmojen ympärille saadaan luotua kiinnostavia ja uskottavia suhdekiemuroita, on käsissä oikea shojon timantti. Tämä jää kuitenkin jatko-osien varaan, joten ainakin hieman pidemmälle täytyy vielä lukea.


Aoha Ride nykäisee mukaansa kyllä heti, jos lukija vain kestää nuorten parisuhdehuolia.
Sarja on kaikin puolin Ivrean näköinen. Io Sakisakan piirrokset ovat lähellä julkaisijan muiden sarjojen tyyliä ja pokkarin painoasu on jälleen kerran tyylikäs. Tällä kertaa kehuja voi kuitenkin antaa myös sarjan käännöksestä. Näyttäisi siltä, että aiempiin oikoluvun kanssa ilmenneisiin ongelmiin on puututtu. Vaikka aivan ilman kirjoitusvirheittä ei nytkään selvitä, on parannus selvästi havaittava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti