tiistai 2. lokakuuta 2018

Mennyt korjaamaan vian

Poissa on Kei Sanben aikamatkustustrilleri, jossa päähenkilön uinuvat muistot avaavat jännityksen täyteisen tarinan vuosien takaisesta lapsuudesta.

Poissa - Erased (僕だけがいない街 / Boku dake ga inai machi)
Tekijä: Kei Sanbe
Julkaisija: Punainen jättiläinen
Suomennos: Taavi Suhonen
Ikäsuositus: 14
ISBN: 978-952-16-2057-7
Luettu 1/9
 


Vajaata kolmekymppisen nuoren miehen, Satoru Fujinuman, sarjakuvaura ei ole kulkenut unelmien mukaisesti. Töiden taso ei riitä kustantajille ja Satoru onkin päätynyt elättämään itsensä osa-aikaisena pitsalähettinä. Satorun elämä kulkee eteenpäin vailla selkeää suuntaa.

Paitsi että aina edes se elämä ei kulje eteenpäin, sillä toisinaan Satorun elämä jumittaa toistamaan samaa hetkeä yhä uudelleen. Tuntemattomasta syystä Satoru jää vangiksi luuppiin, josta vapautuakseen hän joutuu etsimään luupin hetkessä olevan vian ja korjaamaan sen.


Omissa oloissaan viihtyvälle Satorulle luupit ovat vaiva, joka tekee elämästä vain ärsyttävämpää. Tilanne alkaa kuitenkin muuttua samaa tahtia Satorun padottujen muistojen palatessa hänen mieleensä. Satorun lapsuudessa lähitienoita kohdannut paha pyrkii takaisin aktiivisiin muistoihin ja Satoru huomaakin tarvitsevansa ominaisuuttaan jumittaa tiettyihin hetkiin.

Sarjan ensimmäinen pokkari aloittaa vahvasti. Poissa on Naoki Urasawan 20th Century Boysin hengenheimolainen, jossa vertailukohtansa tavoin menneisyys esittää tärkeää roolia jännityksen keskellä.

Urasawan kykyä tuoda nostalgia käsinkoskeltevasti lukijan ulottuville Kei Sanbella ei ole, mutta tarinallisesti Poissa ei vertailukohdalleen kalpene. Sanbe tekee sarjalleen vahvan ja monivivahteisen alustuksen turhia venyttämättä tai kiirehtimättä.Sarjan piirrosjälki on sopivasti erottuvaa. Hahmojen ilmeikkyys, ja etenkin erään naishahmon huulet, tuovat taiteeseen eloa ja saavat sarjan erottumaan edukseen. Yhtäkkiä ei muistu mieleen montaakaan mangasarjan hahmoa, jolla huulet erottuisivat yhtä selvästi. Hauska hahmodesingin yksityiskohta tuo omaleimaisuuden tuntua.Poissa on jo yhden pokkarin kapean otannan perusteella kiinnostavin uutuussarja tänä vuonna. Tarina vaikuttaa muuttuvan edetessään varsin synkäksi ja se on kiedottu hyvään taiteeseen ja vivahteikkaaseen asetelmaan, jossa lukijan täytyy kiinnittää huomiota myös yksityiskohtiin.

Ulkoisestikin pokkari on hieno valkoisissaan. Suomennetulle mangalle tavanomaiset pehmeät kannet nousevat tässä julkaisussa arvoonsa, kun sen pelkistettyä tyylikkyyttä vertaa englanninkieliseen, Yen Pressin julkaisemaan, kovakantiseen laitokseen, joka tuntuu Punaisen jättiläisen julkaisun rinnalla pröystäilevältä.

Joillekin Poissa lienee tutumpi sen englanninkielisellä nimellä Erased, joka japanilaisen kustantajan toiveesta on lisätty myös suomenkielisen nimen perään. Lisäksi Netflixistä löytyy sekä sarjan tulkinta sekä animoituna että näyteltynä niin ikään tuolla nimellä, joten jos sarjakuvaversio tarinasta ei riitä, on siihen mahdollista tutustua muissakin muodoissa. Kannattaa ainakin sarjakuva poimia käsiinsä.

Poissa 1 lehtipisteissä viidentenä päivänä lokakuuta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti