perjantai 2. syyskuuta 2016

Maatilan arkea

Aivan kuten Ivrea aiemmin, on Sangatsu Mangakin päättänyt kaivaa yksiosaisen shojouutuutensa esiin jo aiemmin suomeksi tutulta tekijältä. Yu Tomofujin Tähdet laitumen yllä on tekijänsä toinen suomennos. Pokkari koostuu kahdesta tarinasta, kolmeen lukuun jaetusta nimikkotarinasta sekä lyhyemmästä, noin kolmekymmensivuisesta tarinasta Minä, sinä ja pyörivä maailma.

 
Soosuke Mozu on mallin urallaan sivuraiteille joutunut Tokion asukki, joka on tottunut miljoonakaupungin sykkeeseen. Mallitoimisto kuitenkin tekee päätöksen, ettei hänen työpanostaan enää tarvita. Eteen tulee muutto Japanin pohjoisimmalle pääsaarelle.


Perillä Hokkaidolla Mozua odottaa kulttuurishokki, sillä uusi elämä ei odota kaupungissa. Mallin työt vaihtuvat apupojan hommiin maatilalla, keskellä ei mitään. Kaiken kukkuraksi työt alkavat kesken Hokkaidon lumisen talven. Mozun päivät alkavat varhain ja täyttyvät muun muassa eläintenhoidolla kouluttaja Yukiton tarkan silmän alla.


Tekijä itse kertoo pokkarin sivuilla, että alun alkaen hän suunnitteli porotilalle sijoitettua joulutarinaa. Lopputulos oli kuitenkin Tähdet laitumen yllä. Porot on korvattu hevosilla ja muilla tavallisemmilla maatilan eläimillä. Vain hevosten nimet muistuttavat suunnitellusta jouluteemasta, kuten Rudolf-ponin kohdalla huomaa.

Eläinten keskeinen merkitys ja talvinen tapahtumaympäristö ovat hyviä valintoja. Ne tuovat kertomukseen tuoreuden tuntua, sillä pohjimmiltaan Tähdet laitumen yllä on perinteinen romantiikalla sävytetty shojotarina. Sen juonikuvio ei tarjoa yllätyksiä, mutta tarinan epätavanomainen miljöö nostaa tarinan lukuarvoa kertaheitolla. Hyvin toimii myös tarinan sanoma oman paikkansa löytämisestä ja hyväksymisestä muiden mielipiteistä huolimatta.


Sivutarinassa Minä, sinä ja pyörivä maailma (kuvaesimerkki alla) keskeistä on päähenkilön kokema tarpeettomuuden tunne ja siitä eroon pääseminen. Erikoisilla fantasiaelementeillä kuorrutettu tarina ei ehdi oikein alkaakaan, kun tarinalle varattu sivumäärä jo loppuukin.


Tähdet laitumen yllä on tarinana ehjä kokonaisuus alusta loppuun. Tomofujilta on aiemmin julkaistu suomeksi toinenkin yhden pokkarin mittainen kokoelma Wolfull Moon. Tuon vuonna 2013 suomennetun pokkarin kahta tarinaa vaivasi keskeneräisyys eikä tämän uudemmankaan pokkarin sivutarina vakuuta. Tähdet laitumen yllä sen sijaan on viety loppuun asti tyylillä ja nousee tekijänsä suomennetun valikoiman parhaaksi kertomukseksi ja muutenkin lukuviihteksi, jonka lukee mukisematta läpi ainakin kertaalleen.

Tähdet laitumen yllä (Hoshi furu makiba! / 星降るまきば!)
Tekijä: Yu Tomofuji
Julkaisija: Sangatsu Manga
Suomennos: Antti Valkama
ISBN: 978-952-16-1884-0
Luettu 1/1
Hinta: 6.20€ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti