maanantai 2. maaliskuuta 2020

Fantasia-Yotsuba - Nivawa ja minä 1 & 2

Totsukuni no shōjon myötä ympäri maailmaa tunnetuksi tullut Nagabe on ennättänyt tekemään tukun muutakin sarjakuvaa. Näistä joitakin on viime aikoina lisensoitu Pohjois-Amerikan markkinoille. Suomeksi sen sijaan saatiin Nivawa ja minä - kelpo sarja, jonka englanninkielisestä käännöksestä ei vielä ole tietoa.

Nivawa ja minä
Nivawa to Saitō / ニヴァウァと斎藤
Julkaisija: Sangatsu Manga
Käännös: Taavi Suhonen
Luettu 2/3
Syvällä maan alla elää aficoiden laji, josta ihmiskunta sai tiedon vasta hetki sitten. Nyt kaksi toisilleen vierasta kulttuuria hiljalleen tutustuu toisiinsa, mutta ei muodollisten diplomaattisten valtuuskuntien, vaan tavallisen kansan keskinäisen elon kautta. Erikoisen afican suuhun sopivan laitteen avulla kielimuurikaan ei tuota ongelmia.
Saitō Kōtarōn luo tämän pieneen vuokra-asuntoon muuttaa asumaan yksi tämän lajin edustaja, reilun puolen metrin mittainen lapsiafica Nivawa. Tämä evillä varustetulta jänikseltä näyttävä otus asustaa Saitōn luona oppiakseen ihmisten kulttuurista, mutta lapsen uteliaisuudellaan saa vastentahtoisen isäntänsä kasvattamaan harmaita hiuksia ja näkemään punaista.

Evät aficoilla on vesielämään mukautumisen vuoksi. Maanalaisessa kulttuurissaan iso osa aficayhteiskunnan toimista tapahtuu vedessä, mutta oleskelu kuivalla maallakaan ei ole lajille ongelma.

Kaksikon elämä täyttyy arkisista kommelluksista, joita täydentävät heidän lähipiirinsä satunnaiset vierailut. Myös harmittomampia asioita sattuu ja Saitō saakin huomata Nivawan laajentavan hänen omaa maailmankuvaansa.
Nagaben tunnetuimpaan sarjaan, Totsukuni no shōjoon, eli The Girl from the Other Sideen, verrattuna Nivawa ja minä on suorasukaisempi. Siitä puuttuu unenomaisuus ja mysteerintuntu, vaikka erikoisten aficoiden elämä avautuukin vähän kerrallaan. Jälkikirjoituksen perusteella Nivawa ja minä vaikuttaakin välityöltä, joka on syntynyt ennen kaikkea tekijän omaksi iloksi.
Välityöksi sarja on varsin onnistunut. Oikeastaan Nivawa ja minä on kuin fantasiaelementillä höystetty Kiyohiko Azuman Yotsuba&!. Aivan yhtä hykerryttävä sarja ei ole kuin timanttinen verrokkinsa, mutta tarpeeksi hauska viihdyttääkseen ongelmitta.

Kolmen osan mittaisena sarja ei ehdi toistaa itseään ja paketti pysyy kasassa. Keveän huumorin kaipuuseen sarja on omiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti