sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Mangakatsaus - Helmikuu 2020

No niin, on aika palata ruotuun ja tarkastella helmikuun mangauutuuksia meiltä ja hieman muualtakin. Viime vuoden loka- ja marraskuun vastaavat kokeilut osoittautuivat varsin suosituiksi, joten mitäpä en tekisi saadakseni lukijoita...

Vakavammin sanoen, pahoittelut parin kuukauden hiljaiselosta sekä täällä blogissa että somessa. Mitään vakavaa ei ole sattunut, mutta toisinaan elämä vie lujaa ja siinä jää silloin blogit sun muut toiseksi.

Helmikuusta on luvassa täällä Suomessa julkaisujen määrässä mitattuna varsin messevä, joten ei muuta kuin asiaan. Toki ilmestyvät sarjat kestävät lukemistakin, joten ihan pelkästä määrästä ei tarvitse ilostua. Julkaisupäivämääriä on kolme, eli helpolla pääsee sen suhteen, milloin kannattaa roposensa kauppaan kantaa.

Edelliskertojen tapaan esiteltävät kansikuvat ovat japaninkielisistä julkaisuista.


JATKUVAT MANGASARJAT



Last Wars 10 (Yoshihiro Takahashi, Punainen jättiläinen) 7.2.

My Hero Academia 8 (Kohei Horikoshi, Sangatsu Manga) 7.2.

Patriootti Moriarty 7 (Ryosuke Takeuchi & Hikaru Miyoshi, Punainen jättiläinen) 7.2.


Minun susipoikani 3 (Yoko Nogiri, Sangatsu Manga) 14.2.

One Piece 92 (Eiichiro Oda, Sangatsu Manga) 14.2.


Titaanien sota - Attack on Titan 29 (Hajime Isayama, Sangatsu Manga) 28.2.




 
Kuten yltä näkyy, helmikuu siis tarjoaa monenlaista luettavaa. Tuttuun tapaan Last Wars jatkuu kuukausittaisella koira-annoksellaan heti kuun alkupuolella. My Hero Academia ja One Piece puolestaan takaavat sankarillisen laatuannoksen olevan lähiaikoina varsin mojovan.

Titaanien sodan 29. osan kansi on muuten aika vetävän näköinen. Toistan itseäni, mutta täytyisi ottaa sarjaa kiinni. Luettavaa sen saralla onkin kertynyt jo paljon...


 

Lähiaikoina on muuten tässä blogissa luvassa enemmän juttua Minun susipoikani -sarjan kahdesta ensimmäisestä osasta.



UUSINTAPAINOKSET




Tokyo Mew Mew 1 (Mia Ikumi & Reiko Yoshida) 7.2. 

Fullmetal Alchemist 19 (Hiromu Arakawa, Sangatsu Manga) 28.2.


Monelle kiinnostava tieto lienee Tokyo Mew Mewin uusintapainoksen starttaaminen. Alun perin sarjaa julkaistiin Suomessa vuosina 2005-2006, eli hyvän aikaa sitten. Oikeastaan edelliskerrasta on ehtinyt kulua niin kauan, että moni otollinen uusintapainoksen lukija on ehkä syntynyt noihin aikoihin...

Saatanpa itsekin sarjaan tarttua, sillä muistikuvat siitä ovat hämäriä, eikä pokkareita enää omasta hyllystä löydy. Koko seitsenosainen sarja tulee myyntiin kuluvan vuoden mittaan, eli julkaisutahtikin on varsin nopea. Tokyo Mew Mew on taikatyttösarja, jonka päähenkilöt taistelevat avaruudesta saapuvia valloittajia vastaan uhanalaisilta eläimiltä saatujen voimien avulla. Erikoista, voisi joku sanoa.


PÄÄTTYY

Nivawa ja minä 3 (Nagabe, Punainen jättiläinen) 14.2.

Yksi sarja saadaan helmikuun aikana päätökseenkin, kun Nagaben ihmiselämän menoa tutkaileva Nivawa ja minä päättyy kolmanteen osaansa. Tekijän ollessa pinnalla Amerikan markkinoilla monen sarjan voimin, on hienoa, että tänne Suomeen on onnistuttu löytämään sarja, jonka englanninkielisestä käännöksestä ei vielä ole tietoakaan.

Tästäkin sarjasta lisää tässä samaisessa blogissa helmikuun aikana!



MERTEN TAKAA

Lopuksi vielä valikoima amerikkalaisten kustantajien helmikuun uutuuksia. Kuten jo suomenkielisten julkaisujen osalta oli jo nähtävillä, on uusintajulkaisuilla tärkeä osansa nykyisessä mangabisneksessä myös Amerikassa. Neljästä esiin nostamastani kolme on uusintoja. Lupaan keskittyä tulevaisuudessa enemmän täysin uusiin julkaisuihin, vaikka omia kiinnostuksiani tässä vain seuraankin.


Beyond the Clouds 1 (Nicke, Kodansha) 11.2.

Beyond the Clouds on kiinnostava uutuus paristakin seikasta. En ole sarjan taustoja kovin tarkkaan tutkinut, mutta sen taustalla näyttää häärineen ranskalainen mangakustantaja Ki-oon, eli vaikuttaisi siltä, että Beyond the Clouds on enemmän tai vähemmän suoraan vientimarkkinoille suunnattu sarja. Toisekseen sitä on markkinoitu Studio Ghiblin elokuvien faneihin vetoavana, mikä tietysti saa hieman kiinnostumaan. Toisaalta sama markkinointi myös herättää pelon siitä, että iso nimi onkin vedetty kampanjaan sen takia, etteivät sarjan omat siivet jaksa kantaa...

Siivistä puheen ollen. Sarjan luvataan alkavan siitä, kun nuori teollisuuskaupungissa asuva mekaanikko löytää muistinsa menettäneen ja siipensä ruhjoneen tytön ja auttaa tämän takaisin kuntoon. Tätä seuraa kahden päähenkilön yhteinen matka etsimään loukkaantuneen tytön unohtunutta kotia ja menneisyyttä. Aivan, verrattuna Studio Ghibliin edellä mainittu asetelma saadaan kuulostamaan vahvasti koko perheen versiolta Yukito Kishiron Gunnmista.




My Brother's Husband (Gengoroh Tagame, Pantheon Books) 11.2.

Ihan aiheesta joku voisi kysyä, minkä vuoksi esiin kannattaa nostaa näinkin nimekäs julkaisu. Hyvä kysymys ja ainoa oikea vastaus on tietysti sarjan laatu. Eisner-palkinnon aasialaisen sarjakuvan kategoriassa vuonna 2018 voitolla huomioitu sarja kahden miehen vaikeasti sanoitettavista tunteista tulee nyt saataville yksissä kansissa. Sarja ansaitsee lisääkin huomiota, jotta yksi viime vuosien raikkaimmista mangasarjoista tavoittaisi loputkin sarjakuvia lukevasta kansasta.




Saiyuki: The Original Series - Resurrected Edition 1 (Kazuya Minekura, Kodansha) 18.2.

Listan toisen uusintapainoksen toinen tuleminen antoi odottaa My Brother's Husbandia huomattavasti pidempään, sillä alkujaan Saiyukia julkaisi Tokyopop-kustantamo viitisentoista vuotta sitten. Itse sarja seuraa buddhalaispappi Genjoa, jonka tehtävänä on selvittää, minkä vuoksi yookait ovat ottaneet kohteekseen hänen kotiseutunsa ja tekevät elämän siellä tukalaksi. Jo kansikin huutaa lukemaan, sillä eikö pistoolia heiluttava pappismies herätäkin uteliaisuuden tunteita?




What's Michael? - Fatcat Collection 1 (Makoto Kobayashi, Dark Horse) 25.2.

Myös viimeisen esiteltävän uusintajulkaisun edellinen Amerikan kokeilu on jo kaukainen muisto vain, sillä Dark Horse julkaisi sarjaa englanniksi 1990-luvun toiselta puolikkaalta alkaen. Sarjassa seurataan Michael-kissan seikkailuja humoristiseen sävyyn, kuten on laita myös useamman muun kissoja käsittelevän sarjan kohdalla. Ensimmäisessä helmikuun lopulla julkaistavassa kokoelmassa on yli 500 sivua ja se kokoaa yksiin kansiin kuusi ensimmäistä sarjan osaa.

Kissaihmisenä sarjaa kuitenkin kiinnostaa nyt kokeilla, sillä aikanaan jäi tämäkin tutuksi vain nimen tasolla. Lisäksi on kiinnostavaa nähdä, millä tavalla jo 1980-luvulla tehty sarja heijastelee omaa aikaansa. Aiheen puolesta en tällä saralla paljoa odota, mutta onpa yksi uusi aspekti odotettavaksi.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti