torstai 1. joulukuuta 2016

Joulun mangat 2016

Jo joulu joutuu Suomen maahan ja sitä myötä joulukuun mangakatsaus! Taas on tarjolla aimo kattaus uutta mangaa. Niistä osan voi vaikka toivoa joululahjaksi ja toisen mokoman hankkia ehkäpä itselleen lahjaksi. Joitakin uutuuksia säästyy vielä niille muutamalle joulukuun päivälle pyhien jälkeenkin, joten luettavaa riittää aina tulevan vuoden kynnykselle saakka.

Julkaisupäivämäärät ovat kustantajien ilmoittamia ja muutokset niihin ovat mahdollisia. Toivottavasti kaikki menee kuitenkin kuin joulusadussa ainakin, eikä myöhästymisiä ole näköpiirissä.


JATKUVAT SARJAT


Joulukuu onkin oikea jatkuvien sarjojen kuukausi. Yhdeksän eri sarjaa saa suunniteltujen aikataulujen pitäessä uuden osan tässä kuussa, joten useampaa sarjaa kerääville suomimangan lukijoille se tietää tasaista kaupassa piipahtamista. Tai kuten jo edellä tuli ehdotettua, voi omia jalkojaan säästääkseen laittaa myös tontut ja joulupukin töihin ja vain odotella, että punapaitainen partaveikko tuo mangan kotiin kannettuna!

Alla lista kaikista jatkuvista sarjoista. Etukäteen eniten kiinnostusta herättää se, kuinka onnistuneesti ja kovin hayaomiyazakimaisesti aloittanut Lindbergh saa tarinaansa jatkettua aivan kuun lopussa ilmestyvässä toisessa osassaan. Odotukset ovat korkealla, kuten lentämisestä kertovasta fantasiatarinasta voi osuvasta lohkaista.

Listalle on nostettu myös tv-sarja Uuteen Sherlockiin pohjaavan mangasarja Sherlockin toinen pokkari Sokea pankkiiri. Tämän nostaminen jatkuvaksi sarjaksi on makukysymys, jokaisen pokkarin kertoessa oman tarinansa. Kuitenkin kun saman yläotsakkeen alla mennään saman tekijän piirtämänä, on Sherlock tähän kategoriaan nostettu.

Ivrean julkaisemat sarjat Aoha Ride ja Another ovat mukana osien 4 ja 2 voimin, mutta ne ovat arvioita. Joku saattoi etenkin Aoha Ridea odotella tulevaksi jo marraskuussa, mutta kun mitään ei kuulunut, nostettiin sama neljäs osa myös tähän joulukuun katsaukseen. Toivottavasti pokkari pian ilmestyy, sillä Futaban ja Koun tarina jäi jälleen viime kerralla kiinnostavaan koukkuun.


Another 2, Yukito Ayatsuji ja Hiro Kiyohara, ilmestyy joulukuun aikana. (Ivrea)

Aoha Ride 4, Io Sakisaka, ilmestyy joulukuun aikana (Ivrea)

Bleach 69, Tite Kubo, ilmestyy 2.12. (Sangatsu Manga)

Orion 2, Yoshihiro Takahashi, 2.12. (Punainen jättiläinen)

Vahtikoirat 4, Sora Hoonoki, 2.12. (Sangatsu Manga)

Titaanien sota 11, Hajime Isayama, 9.12. (Sangatsu Manga)

Tokyo Ghoul 5, Sui Ishida, 16.12. (Punainen jättiläinen)

Sherlock: Sokea pankkiiri, Jay, 22.12. (Punainen jättiläinen)

Lindbergh 2, Ahndongshik, 30.12. (Sangatsu Manga)PÄÄTTYVÄT SARJATKummituskokelas 2, Emi Ishikawa, 9.12. (Sangatsu Manga)Titaanien sota - Levin tarina 2, Hikaru Suruga & Gun Snark, 22.12. (Sangatsu Manga)

Päättyvissä sarjoissa vuoden päättävä kuukausi onkin jatkuvia huomattavasti hiljaisempi. Vain Sangatsun kaksi lokakuussa startannutta kaksiosaista lyhytsarjaa, Titaanien sodan sivutarina Levin tarina sekä nimestään huolimatta kovin epäpelottava Kummituskokelas lopettavat juoksunsa joulukuussa.

Molemmat ovat ehkä juuri lyhyen mittansa vuoksi pidettäviä pikkukivoja sarjoja, joten ne on helppo tsekata loppuunkin asti jos on aloittanut. Erityisesti Kummituskokelaan kohdalla herää myös miettimään, mitä tuntemattomia ja täysin uusia tuttavuuksia kustantajien työmyyrät löytävät tulevalle vuodelle. Lyhyiden sarjojen kohdalla kynnys kokeilla jotain uutta on pieni, joten toivottavasti tällaisia sarjoja tulee lisää.


ALKAVAT SARJAT

Erittäin kiinnostavaa tarjottavaa on luvassa Tammen mangakaksikolta joulukuussa! Jos tähän saakka on saanut kaikessa rauhassa myhäillä sellaisille vuoden kiinnostavimmille mangatulokkaille kuin Aoha Ride, Lindbergh sekä Susilapset, täytyy henkeään pidätellä aivan vuoden loppuun saakka tietääkseen, mikä sarja loppujen lopuksi onkaan vuoden paras käännösmanga. Kaksi kiinnostavaa ehdokasta vahvalla fantasian panoksella on jätetty aivan vuoden loppuun:
7 kuolemansyntiä 1-2, Nakaba Suzuki, 2.12. (Sangatsu Manga)

Sangatsu Mangan uusin shonensarjakokeilu tuli pienoisena yllätyksenä, mutta kelpaa kyllä kokeiltavaksi. Kuninkaan tyttären etsintämatka oman maansa pelastamiseksi on piirretty mieleenpainuvasti ja näyttäisi ensivaikutelman perusteella hyvältä lisältä suomennetun shonenin tarjontaan. Jos sarja siis kiinnostaa, kannattaa siihen tutustua ja tykätessään jatkaa ostamista. Alkuun sarjasta on tarkoitus julkaista suomeksi sen ensimmäiset kolmetoista osaa, joiden aikana ensimmäinen tarinankaari saadaan loppuunsa. Jos ostajia sarjalla riittää, niin samoin riittää Japanissa materiaalia jatkaa 7 kuolemansynninkin julkaisua.
Velhon morsian 1, Kore Yamazaki, 22.12. (Punainen jättiläinen)

Kahteen erilaiseen maailmaan sekä näiden välimaastoon sijoittuva Velhon morsian näyttää sekä taiteeltaan että kuulostaa tarinaltaan erittäin kutkuttavalta. Näyttävän kallopäisen maagin oppilaaksi ja morsiameksi päätyvän Chisen tarinaa on julkaistu kuuden osan verran Japanissa. Suomennospäätös haiskahtaa aavistuksen rohkealta jo varsin tuoreesta englanninkielisestä versiosta johtuen, mutta Velhon morsian näyttää niin hyvältä, että sitä odottaa jopa enemmän kuin jouluaattoa. Onneksi tämä tulee ensin!


KUUKAUDEN ULKOMAINEN

Tämän kuun Atlantin takainen ei ole alkava sarja, mutta vasta toiseen osaan ehtineen julkaisun kyytiin on vielä helppo hypätä.

Blame! - Master edition 2, Tsutomu Nihei, 13.12. (Vertical)


Aiemmin syksyllä Vertical aloitti Pohjois-Amerikassa komean, isokokoisen uuden julkaisun Tsutomu Nihein tummanpuhuvasta sarjasta Blame! Aiemmin Vertical on julkaissut Niheiltä Knights of Sidonia -mangaa, jonka animesovituksen kaksi kautta on nähty Suomessakin Netflixin välityksellä.

Ja mikäs oli uuttaa kuuden osan mittaiseksi kaavailtua Blamea lukiessa, sillä Nihei todella osaa tehdä mukaansa tempaavaa science fictionia. Blame! ei turhia juontaan selitä, mutta hiljaisen päähenkilön Kyriin Net Terminal Gene -nimellä tunnetun geneettisen mutaation etsintää vihollisten täyttämässä ja oudossa tulevaisuuden maailmassa on ilo seurata. Nihein piirrokset ovat tunnistettavia ja selkeästi omanlaisiaan. Lisäksi Blamen tarina soljuu vaivattomammin eteenpäin kuin tekijänsä uudempi sarja Sidonia.

Vaikka hyllyssä jo olisikin vanha Tokyopopin julkaisema Blame! kymmenosaisena versiona, ei tätä uutta, suurta ja komeaa julkaisua kannata jättää väliin. Isossa sivukoossa Nihein taide pääsee oikeuksiinsa ja scifistä pitävä mieli ainakin pieneen nirvanaan.

4 kommenttia:

 1. Odotan jalat tutisten 7 Kuoleman Syntiä ja Velhon Morsianta~~

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä! Ovat joulukuun kiinnostavimmat uutuudet ja ainakin halu tykätä molemmista on kova. Pian nähdään, ovatko ne yhtä hyviä kuin miltä vaikuttavat,

   Poista
 2. Voiih, taas ainakin 11 mangaa ostettavana :D Muuten tosi kiva, että pidät tällaista blogia! On aina mukavaa lukea esittelyjä uusista sarjoista ja myös näitä katsauksia kuukauden tulevista mangoista. Jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
 3. Mukavaa että näistä kirjoitteluistani on iloa! Joskus toivoisin, että olisi enemmän aikaa panostaa teksteihin, mutta hyvä että kelpaavat näinkin. :)

  VastaaPoista