keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Mangan mennyt ja alkanut vuosi

Tässä blogikirjoituksessa on tarkoitus lyhyesti kerrata vuoden 2015 suomennetun mangan tarjontaa ja vilkaista myös tulevan vuoden tarjontaan sen verran kuin se on tässä vaiheessa mahdollista.

Uutta mangaa suomalaisten käsiin Tammen kustannuslinjat Sangatsu Manga ja Punainen jättiläinen sekä Suomessa haarakonttoria pitävä Ivrea toivat yhteensä kolmentoista nimikkeen verran. Voi tuntua vähältä, mutta pitää muistaa myös edellisestä vuodesta jatkuneet sarjat. Luettava ei todellakaan ole loppunut. Hyvää luettavaa löytyi molempien tarjonnasta ja näistä vaikutuksen tekivät erityisesti sarjat Titaanien sota - Attack on Titan, All You Need Is Kill sekä Ajokoira ja muita H. P. Lovecraftin tarinoita Tammelta sekä Steins;Gate Ivrealta. Ensin mainittua lukuun ottamatta sarjat ovat olleet mukavan lyhyitäkin, vain yhdestä kolmeen osaa pitkiä.


Punaisen jättiläisen, Sangatsun ja Ivrean valikoimat ovat hyvin täydentäneet toisiaan astumatta toistensa varpaille. Ivrea on tuonut myyntiin ennen kaikkea "otakusarjoja", joilla on jossain määrin ollut kai nimeä harrasteporukoiden sisällä esimerkiksi animesovituksen tai muun vuoksi. Mutta tuoko vuosi 2016 tähän mukanaan muutoksen kun Ivrea aloitti jo viime vuoden lopussa eläinsarjan Häntä pystyyn? Perinteisesti eläimet ovat kuuluneet Tammen katalogiin, joten on hauskaa nähdä, riittääkö saman sortin sarjoille ostajia toisenkin kustantamon tyydytykseksi.

Hyviä suorituksia tarjoavat myös ainakin Anju & Sankarikoira Jiroomaru ja Valkoinen noita - Talvisota. Luonnollisesti moni sarja on jatkunut myös yli edellisen vuoden vaihteen ja tulee jatkumaan myös seuraavan kuohujuomien kilistelyn jälkeen. Aiemmin mainittujen kustantajien lisäksi Pauna Media jatkoi hitaaseen tahtiin Pokémon Adventuresin julkaisua. Kaiken kaikkiaan suomennetulla mangalla meni hyvin vuonna 2015.



Jotain hyvää myös jäi viime vuoteen. Chi's Sweet Home - Oma koti kullan kallis on nyt kokonaisuudessaan suomeksi saatavalla. Sitä kissaa tulee ikävä.

Entäs sitten pari viikkoa sitten startannut vuosi? Mitä nähdään vuonna 2016?

Jos japanilaiset sopimusten rustaajat ovat myötämielisiä, nähdään tänä vuonna pitkästä aikaa suomeksi vanhaa tuttua Yotsuba&!:a. Näillä näkymin sarjan kolmastoista pokkari tulisi myyntiin maaliskuussa. Jos tämä toteutuu, saadaan alkuvuoteen taattua herkkua. Jatkoa tulee myös Kaoru Morin kauniisti piirretylle Aron morsiamille, josta jokin aika sitten ilmestyi kahdeksas osa japaniksi. Milloin arojen laajuus taas kutsuu suomalaista lukijaa, sitä ei vielä tiedä kai kukaan. Mutta tulee se, ja sehän se tärkeintä.

Täysin uusiakin nimiä on jo muutama putkahdellut tietoon. Monien mieleen tuntuu olevan Punaisen jättiläisen aikomus julkaista neljäntoista osan mittainen Yui Ishidan seinen-kauhu Tokyo Ghoul, joka on ollut tasaisesti myydyimpien joukossa esimerkiksi Pohjois-Amerikassa. Saa nähdä, onko suosiolla todellista pohjaa sarjakuvameriittien kautta, mutta lupaavalta vaikuttaa.


Samoin Punaiselta jättiläiseltä ilmestyy huhtikuussa Takuma Morishigen Pulpettinaapurit, jonka tässä vaiheessa moni varmaankin vielä tietää paremmin nimellä Tonari no Seki-kun. Tämä sarja muistuttaa hieman tapahtumaympäristönsä ja lajityyppinsä kautta Arkea, mutta toivon mukaan onnistuu hieman säädyllisemmin lunastamaan hyvän ideansa.

Tammelta on tiedossa ja muutama muukin sarja ensi vuodelle, muun muassa lisää Yoshihiro Takahashia ainakin kahden osan verran. Ivrea ei vielä ole liiemmin ensi vuoden suunnitelmiaan paljastanut, mutta nyt tammikuulle suunniteltu julkaisu, animesarjaan perustuva toimintakomedia Kill la Kill sentään on tiedossa.

Ja jos mukaan osuu vielä jokin kustantaja - siis Paunan ja Pokémonin lisäksi - olisi se ihme. Joka tapauksessa, ainakin kahden aktiivisimman kustantajan sarjoihin on tarkoitus Harakan varpain tarttua. Seuraavana vuorossa Ivrean uutukainen, eläinaiheinen Häntä pystyyn!

PS. Myös englanniksi on tulossa muikeita mangajulkaisuja. Odotan vesi kielellä ainakin Susumu Katsumatan ydinvoima-aiheisia tarinoita kokoelmassa Fukushima Devil Fish, Leiji Matsumoton avaruusoopperaa Queen Emeraldas sekä shojoklassikko Rose of Versaillesia, jonka lisensointiuutinen oli viime vuoden kovin mangapaukku Atlantin takaa. Kirjoitan myös näistä, jos suomimangalta ehdin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti