torstai 19. marraskuuta 2015

Markettikauhua

Suomalainen mangakustantaja Sangatsu Manga toi kauppojen hyllyille viime kuun lopussa Hana Umenon yksiosaisen kauhukokoelman Saksinainen. Neljä itsenäistä tarinaa sisältävän pokkarin kansi lupaa sataprosenttista kauhua.


Teini-ikäisiä päähenkilöitään pelottelevat neljä tarinaa ovat Naapuripulpetin Yomi, Synkkä-Chi, Ystävä sekä nimikkotarina Saksinainen. Japanissa pokkari on julkaistu vuonna 2012 nimellä Gakuen densetsu - Hasamionna.

Pokkarin tarinat käyttävät samaa psykologista jännitettä ja yliluonnollista yhdistävää kauhun kuvausta kuin esimerkiksi vuoden 1998 japanilainen Ringu -elokuva, josta on tehty myös monien tuntema yhdysvaltalaisvastine The Ring 2000-luvun alussa. Pientä pesäeroa tähän kuvaukseen voi tulkita haetun tarinassa Ystävä, jossa jännitystä synnyttää myös alienmainen, salaperäinen hirviö. Tekijän loppusanoissa Umeno kertookin kuluttaneensa koko pienen ikänsä erilaisia kauhukuvauksia, mikä ei Saksinaisen luettua tule yllätyksenä.



Valitettavaa on, että tarinoiden potentiaali yltää pidemmälle kuin varsinainen toteutus. Muutamalla lisäsivulla per kertomus olisi saatu tarinankerrontaa selkeytettyä ja syvennettyä. Tällöin lukukokemuskin olisi voinut olla aavistuksen kauhistavampi, tässä tapauksessa myönteisessä mielessä. Nyt parhaastakin tarinasta, pokkarin aloittavasta Naapuripulpetin Yomista, katoaa osa viehätyksestä liian nopeasti vastaan tulevan lopun vuoksi. Psykologinen kauhu tarvitsee itselleen tilaa kasvattaa jännitettä lukijan mieleen.



Toteutuksensa tason osalta Saksinainen ei juuri tee eroa muihin suomennettuihin yksiosaisiin manganimikkeisiin. Näiden pokkarien joukossa Saksinainen kuitenkin tarjoaa aihepiirinsä kautta piristävää vaihtelua kaupan mangahyllylle. Siitä puuttuu täysin Suomessa julkaistujen one-shotien perinteisin sisältö, eli romantiikka, vampyyrit tai molemmat samoissa kansissa. Eläimiäkään mukana ei ole. Umeno tähtää kauhullaan nuoriin naislukijoihin, mutta tarinoiden aiheiden kannalta katsoen ne sopivat kyllä muillekin, jos vain kiinnostusta piisaa.

Jos Sangatsun kauhukokeilu sytytti sisällä tarpeen lukea lisää saman lajityypin tarinoita, voi samalla linjalla jatkaa vaikka samoin tein ja vielä tulevaisuudessakin. Tanabe Goun tulkinta kauhun suuren nimen H.P. Lovecraftin tarinoista sarjakuvan muodossa on jo saatavilla kaupoista nimellä Ajokoira ja muita H.P. Lovecraftin tarinoita. Lisäksi kustantaja on jo ilmoittanut tuovansa lisääkin kauhistuttavia pokkareita myyntiin niin tämän kuin ensi vuodenkin puolella. Vaikka Saksinaisen olisi toivonut olevan parempikin, on kustantajan valitsema tyylisuunta kannatuksen arvoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti