torstai 12. marraskuuta 2015

Harakalla varpaat harallaan - Uuden blogin esittely

Terve kaikille mahdollisille lukijoille!

Päätin ensimmäistä kertaa kokeilla itsekin blogin pitämisen iloja ja vaikeuksia. Aiheekseni valitsin sarjakuvat ja eritoten japanilaisen sarjakuvan, mangan jos niin halutaan sanoa, sillä sitä luen paljon ja koen siitä jotain tietäväni.

Tarkoituksenani olisi kirjoittaa ainakin uusista suomalaisista mangajulkaisuista oman kiinnostuksen ja ehtimisen sallimissa rajoissa. Miksei joskus voisi kirjoittaa englanniksikin julkaistuista sarjoista, mutta niiden hankkimisessa laahaan pahasti jäljessä mitä tulee lukemieni mangojen tuoreuteen, joten voi olla, että ne jäävät vähemmälle.

Mutta jotta tästä blogista saattaisi ehkä saada jotain irti, täytyy varmaan kertoa siitä, millainen sarjakuvamaku minulla on. Lukijan kannalta lienee mukavampaa, jos on edes pieni mahdollisuus sille, että tietää oman makunsa kohtaavan blogin pitäjän kanssa. Siksi siis annan muutamia esimerkkejä siitä, millaisten sarjojen ääressä vietän vapaa-aikaani.

Luen sarjakuvia monipuolisesti tyylilajista ja sarjakuvan lähtömaasta riippumatta, kunhan idea - tai ainakin piirrokset - miellyttävät. Länsimaisista sarjakuvataiteilijoista pidän eniten André Franquinin (1924 - 1997) ja Floyd Gottfredsonin (1905 - 1986) tuottamasta jäljestä. Ensin mainittu on tunnettu esimerkiksi Piko ja Fantasio -parivaljakon arvostetuimmista tarinoista, kuten albumeista Buddhan vanki ja SOS - Bretzelburg kutsuu. Gottfredson puolestaan piirsi vuosikymmenien ajan Mikki Hiirtä sanomalehtiin, ja vieläpä erittäin komealla tavalla. Molempia tekijöitä on julkaistu myös suomeksi kuluvana vuonna, joten heihin tutustuminen ei ole tällä hetkellä edes hankalaa.

Japanilaisen sarjakuvan puolella viime aikoina on tullut luettua esimerkiksi sellaisia sarjoja kuin viikingeistä kertova Makoto Yukimuran Vinland Saga sekä Tsutomu Nihein Knights of Sidonia. Kumpaakin on saatavilla englanniksi, mutta kuten sanottua, kaulaa sarjojen tuoreimpiin osiin on päässyt osaltani kertymään. Suomennetusta mangasta kestosuosikkini on loistavalla käännöksellä varustettu One Piece, joka on myös ensikosketukseni mangaan. Paljon muutakin mukavaa suomeksi on vuosien varrella kauppoihin lykätty. Tänä vuonna omaan hyllyyn tiensä ovat löytäneet ainakin All You Need Is Kill, Steins;Gate sekä Titaanien sota - Attack on Titan.

Tästä on hyvä aloittaa. Seuraavan blogikirjoituksen aiheeksi olen päättänyt valita jonkin uutukaisen suomenkielisen mangan. Minkä, sitä en uskalla vielä luvata.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti